Kruiden voor dieren


Waarom kruiden?

Van een heel klein beetje zout en peper merk je veel van, van zout krijg je dorst en van peper ga je zweten. Zo heeft men ook de werking van kruiden leren kennen, weinig doet veel. Heel anders dan met groentes of granen waar je veel van kan eten en alleen verzadiging merkt. Kruiden zijn er niet alleen voor de smaak, maar ook om gezondheid te versterken, zo kennen we het kruiden bittertje om de eetlust op te wekken kruidnagels voor de kiespijn. Aspirine komt van de wilgenbast, wat al lang bekend van was dat de bast pijnstillend was. Kruiden zijn er niet alleen voor de lichte ongemakken, maar met bijvoorbeeld Crataegus (Meidoorn) wordt al eeuwen lang met succes hartklachten bestreden en met zevenblad verdween de mond en klauwzeer.

 

Al meer dan 18 jaar maken we kruidenformules voor gezelschapsdieren. Voor ontelbaar veel problemen zijn er kruidenrecepten. In een ongeveer 2,5 miljoen kilo honden en kattenvoer zijn er kruiden verwerkt, die samengesteld zijn door Soyombo. De recepturen zijn voor dieren die:
• een gevoelige spijsvertering hebben
• veel last van onrust hebben
• nodig moeten aansterken
• de ouderdom beter kunnen doorstaan
 
Maar ook om alle problemen van de grotere hond (40 tot 80 kilo) het hoofd te bieden of de actiever hond te ondersteunen.
Eigenlijk is alles met kruiden te ondersteunen of te bestrijden, je kan het zo gek niet verzinnen. Kruiden zijn goedkoop omdat je er weinig van nodig hebt om een effect te bereiken, het is net zoals met peper je hebt een snufje nodig om een paar ons op smaak te brengen. Vaak doet een halve gram kruiden per kilo voer al wonderen.
 
De enige kruiden waar we mee werken zijn granulaten, dat zijn kruiden waar alle vocht is aan onttrokken en daardoor veel werkzamer zijn per gram. Je betaalt dus niet zoals bij vlees voor het gewicht aan water wat er in zit. Daardoor zijn granulaten goedkoper dan verse of gedroogde kruiden. De kwaliteit van kruiden wordt steeds onderzocht en zijn altijd veilig wat betreft pesticiden en zware metalen en voldoen volledig aan de Europese normen.
 
Net zoals andijvie is het met kruiden. Je eet het en heb je nog nooit afgevraagd of het wel wetenschappelijk verantwoord is om het te nuttigen. Doordat niemand er aan dood ging of ziek werd was het niet interessant om er iets van te weten en het was zoals het was. Door ervaring was andijvie goed en verders niks. Alle culturen die ver door gevoerde kruiden geneeskunde hebben, hebben veel ervaring en weinig wetenschappelijke onderbouwing. Dat neemt niet weg dat de Chinezen al voor Christus malaria effectief konden bestrijden. In het westen heeft men vaak de neiging de wetenschap boven de ervaring te plaatsen en te vergeten dat alle farmaceutische kennis voor een groot deel ontstaan is door de gebruikte medicinale planten te onderzoeken. Gelukkig is er een hele grote inhaalslag wat wetenschappelijk onderzoek betreft, maar de ervaring met kruiden is nog oneindig veel groter. Veel kruidenformules zijn al bekend rond 200 jaar na Chr en worden nog steeds met succes gebruikt en de bijsluiter is na 1800 jaar ook wel overduidelijk bekend. Daarom is er ook ontzettend veel bekend welke kruiden met elkaar conflicteren en ook met welke medicijnen het wel of niet kan. Van Paracetamol is nog steeds niet echt bekend hoe het werkt toch gebruiken we het allemaal. Ervaring is even goed als wetenschap.


Schussler celzouten

Combineren van deze celzouten met kruiden geeft nog een extra boost. Waarom? We hebben allemaal mineralen nodig, maar het nadeel van de meeste mineralen is dat het niet water oplosbaar is. Ons lichaam bestaat uit 60% water. Doe maar eens een stukje ijzer of een krijtje in water en wacht wanneer het oplost. Aan het eind van je leven is het nog niet opgelost. Schussler zouten lossen wel direct op en komen snel in de bloedbaan, het is te vergelijken met druivensuiker. Terwijl de kruiden werken gaan de celzouten ook meteen aan de slag. Bijvoorbeeld bloedopbouwende kruiden met celzout 3 waar ijzer in zit, geeft extra effect aan de werking in snelheid en kwaliteit.